El-cykler trænger frem alle steder i det danske samfund. På gader og landeveje ses flere og flere på cykler, der kører på el. Udbuddet er stort og mulighederne mange. Så det kan være svært at finde frem til lige præcis den elcykel, der passer til dit behov.

Hvad er en elcykel?

Det er ikke mange år siden det lød mærkeligt. En cykel med motor. Men nu er det helt normalt. For det er, hvad det er. En elcykel er en cykel med en motor. En motor der kan hjælpe cyklen med at bevæge sig fremad. Dermed kan du cykle længere distancer, og du behøver ikke træde så hårdt i pedalerne. Modstand som bakker og modvind bliver lettere at overkomme. Motoren sidder enten ved forhjulet, ved baghjulet eller i selve stellet.
Det fungerer ved, at når du træder i pedalerne på din elcykel, så går den monteret motor ind og yder assistance. Desuden skal cyklen selvfølgelig have et batteri, der fører strøm til motoren samt et display typisk monteret på styret. Der findes forskellige kompleksiteter af displayer med forskellige funktioner
Selvom der er en motor på cyklen, så gælder der stadig de normale færdselsregler for cykler for en elcykel. Der må dog kun en motor monteret og den må kun have en ydeevne  hjælpe op til de 25 km/t. Derfra må du selv træde du selv træde for at få faren højere op.

Find den perfekte elcykel?

Når du skal finde frem til hvilken cykel, der er perfekt til dit behov, er der naturligvis en række overvejelser, du skal igennem. Først og fremmest skal du gøre dig klart om hvor lange distancer, du skal køre. Er det et transportmiddel eller er det for at køre nogle hyggelige ture. For det kan naturligvis være relevant at finde et alternativ end en elcykel. Overvejelser omfatter også det økonomiske aspekt. For du kan sammenligne med lille bil eller en normal cykel.
På markedet findes en lang række mærker, og du kan finde en elcykel test, som kan hjælpe med at finde det bedste alternativ.

Overvejelser om elcykel

Fordelene ved en elcykel er mange. Først og fremmest er der øget sundhed sammenligne med en bil. Elcyklen medvirker til motion samt styrke af muskler, led og andet. Du får et mere aktivt liv ved at benytte en elcykel. Og faktisk kan du også spare tid ved at køre på elcykel for flere steder er det lettere at komme frem i forhold til bil eller offentlig transport.

Vedligeholdelse

Det er naturligvis vigtigt at vedligeholde sin elcykel for at få det optimale ud af det. Og det skal man selvfølgelig gøre på den rigtige måde. Helt basalt skal en elcykel vaskes og smøres regelmæssigt. Måske en gang om måneden. Det er forholdsvis let at vaske en elcykel med en svamp, varmt vand og lidt sæbe. Til de fleste elcykler anbefales et smøremiddel, der matcher det behov som cyklen har. Derudover er det en rigtig god ide, at klargøre cyklen til de enkelte årstider. Altså en grundig gennemgang af hele cyklen og desuden tjekke bremser, gear og dæk helt til bunds.